Op 19 november 2012 bezocht ik een bijeenkomst van Startmeup, een uitstekende, nieuwe netwerkorganisatie. Op deze aflevering van hun maandelijkse evenementen sprak ex-schaatser Jochem Uytdehaage. Hij boeide zijn publiek drie kwartier lang met een uitstekend verhaal over het opbouwen en behouden van energie. Daarbij legde hij de nadruk op evenwicht en de juiste rituelen. Je kunt alleen topprestaties verrichten als je ook voldoende rust en ontspanning geniet. Het gaat om de balans tussen opladen en ontladen. Mooi vond ik zijn stappenplan:

  1. Effectief worden: je energie tot resultaat laten leiden.
  2. Efficiënt worden: dezelfde resultaten met minder energie. Dan houd je energie over voor stap 3.
  3. Excellent worden: langdurig dezelfde resultaten behalen met dezelfde efficiency.

In termen van Life-theGame vertaal ik dat als volgt:

  1. Je verlangens en doelen weten te realiseren.
  2. Je verlangens en doelen realiseren waarbij je zo snel mogelijk een goed gevoel bereikt en vasthoudt.
  3. Langdurig een goed gevoel en een gevoel van zinvol bezig zijn bereiken.

Jochem weet met zijn ervaring als topsporter zeer goed over te brengen hoe je je lichaam en geest in optimale conditie houdt. Door beweging en door voldoende en op bepaalde tijden te slapen (‘powernap’ direct na de lunch!). Door onbewerkt voedsel en veel water tot je te nemen. En door energievreters uit de weg te gaan. Hij heeft volgens mij uitstekend door hoe Life-theGame in elkaar steekt.